Πρώτη φορά τρεις επιφανείς Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίου, άνθρωποι της Λογικής, από τους κλάδους της Αστροφυσικής, Πυρηνικής Φυσικής και των Παιδαγωγικών συγκεντρώθηκαν, για να προλογίσουν και να «ντύσουν» με τα σχόλια τους το ανατρεπτικό Ελληνικό μυθιστόρημα με τίτλο Starisse – Η Έλευση του Βράχου! Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή και ήδη έχει αφήσει το στίγμα του στο αναγνωστικό κοινό.
STARISSE Ένα ανατρεπτικό μυθιστόρημα για την εξέλιξη της ανθρωπότητας
O Θεόδωρος Μερτζιμέκης, (Επικ. Καθηγητής ΕΚΠΑ Πυρηνικής Φυσικής) στον πρώτο από τους τρεις προλόγους του βιβλίου γράφει:
Τι κοινό μπορεί να έχει η Αστροφυσική, η Τιτανομαχία κι η Υπέρβαση του Χρόνου; Ή ο Ζευς με τα υποατομικά σωματίδια και την εποίκιση του διαστήματος; Στο Starisse διάβασα ένα φοβερό κράμα αρχαίων ελληνικών, διαστήματος, νέων θεωριών φυσικής, θεαματικής πλοκής, μα πάνω από όλα λάτρεψα το συγκερασμό φαντασίας κι επιστημονικής γνώσης! Το Starisse είναι ένα φανταστικό ταξίδι στο μέλλον, στο δικό μας μέλλον, το οποίο πραγματοποιείται με τη βοήθεια του πυρηνικού σωματιδίου “χρονίου” (προφητικές άραγε οι ρήσεις του βιβλίου;), θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα για το μεταφυσικό και την αρχέγονη ανθρώπινη φύση. Με συνεπήρε η πλοκή ως την τελευταία σελίδα. Αν μη τι άλλο, το βιβλίο με ταξίδεψε ως το μακρινό, αλλά τόσο οικείο, Starisse!
Ο Ξενοφών Μουσσάς, Αφυπ. Καθηγητής ΕΚΠΑ Φυσικής του Διαστήματος, Διευθυντής Εργαστηρίου Αστροφυσικής και Ειδικός Συνεργάτης NASA στον δεύτερο πρόλογο του μυθιστορήματος γράφει:
Το βιβλίο που έχετε στα χέρια σας είναι ένα σημαντικό έργο αυθεντικής επιστημονικής φαντασίας που συνδέει την φυσική και την τεχνολογία, μέσω της δημιουργικής φαντασίας των συγγραφέων, με το μέλλον, όπως έκανε ο Ιούλιος Βερν κι άλλοι γίγαντες του πνεύματος που πολλοί από εμάς θαυμάζουν κι απολαμβάνουμε από μικροί. Σας προτείνω να πάρετε και να διαβάσετε το βιβλίο που θα απολαύσετε εποικοδομητικά, όπως και εγώ, από την αρχή μέχρι το τέλος, με μεγάλη ευχαρίστηση. Το βιβλίο συμβάλλει στην λογοτεχνία με μορφή επιστημονικής φαντασίας, η οποία είναι μια κρυφή, αλλά σημαντική συνιστώσα της προόδου από την εποχή του Δαιδάλου και του Ίκαρου. Οι συγγραφείς ακολουθούν άλλοτε πιστά και άλλοτε ρηξικέλευθα τις σάτιρες του Ικαρομενίππου ή Υπερνεφέλου του Λουκιανού που άνοιξαν τον δρόμο αυτής της λογοτεχνίας αυτής της μορφής, κι άλλοτε το Ενύπνιον, παρόμοιο σχετικά άγνωστο λογοτεχνικό έργο του γίγαντα της αστρονομίας Κέπλερ με το οποίο διδάσκει, απλά όσο και παραστατικά, αλλά και απολαυστικά την σημασία, αξία κι αλήθεια του ηλιοκεντρικού συστήματος. Οι συγγραφείς μας ξεναγούν με τις ίδιες μεθόδους με διάφορα εμπνευσμένα ευρήματα μέσω των ατραπών σύγχρονης επιστήμης σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στο μέλλον καλοστημένο στο παρελθόν.
Η Μαρία Τζάνη, Ομοτ. Καθηγ. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στον κυρίως (και πολυσέλιδο) πρόλογο του βιβλίου, γράφει εκτός των άλλων…:
Ένα βιβλίο – μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας έχει σε κάθε περίπτωση ενδιαφέρον, επειδή καταδεικνύει τη δημιουργική φαντασία – ως ποιό σημείο δηλαδή μπορεί να φτάσει η ικανότητα επινόησης του Ανθρωπίνου Νοός, αλλά και τις ποιότητες και προθέσεις αυτής της φαντασίας. Αυτές οι ποιότητες και προθέσεις αναφέρονται στους δημιουργούς αυτών των μυθιστορημάτων και σχετίζονται απολύτως με το ήθος και την Παιδεία που αυτοί διαθέτουν. Όταν μάλιστα απευθύνονται στο αναπτυσσόμενο παιδί, προβάλλοντάς του πρότυπα αφύσικης ασχήμιας, δόλου, βίας και του εσωτερικεύουν ιδέες νεομεσσιανισμού και μαγείας, τότε αποκτούν κι εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους παιδαγωγούς τουλάχιστον! Ευτυχώς, όμως, που υπάρχουν πραγματικοί δημιουργοί έργων επιστημονικής φαντασίας, οι οποίοι προσεγγίζουν τα μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα και προβλήματα της ανθρωπότητας και τα διαπραγματεύονται με καινοτόμες προσεγγίσεις, καταδεικνύουν τις επιστημονικές αναζητήσεις, αλλά και τα ενδιαφέροντα και τις θετικές ή αρνητικές προθέσεις του ανθρώπου κι επομένως στοχεύουν στο να προσεγγίσουν ή να επισημάνουν το «τι φταίει;» κι ο άνθρωπος μπορεί να συμπεριφέρεται ως αγλάισμα του σύμπαντος Κόσμου ή ως ουτιδανό, διεστραμμένο πλάσμα, εκμεταλλευτής και καταστροφέας της Φύσης και των πλασμάτων της.
Ωστόσο, κάποια από αυτά, προβάλουν «κρυμμένες αλήθειες» για τη δημιουργία του σύμπαντος και των πλασμάτων του, καθώς και την εντελέχεια αυτής της Δημιουργίας. Προβάλλουν ακόμα τα οράματα της ανθρωπότητας και τους πόθους της για δικαίωση και κατίσχυση των σωτηρίων ανθρωπίνων αξιών, που καθιστούν τη ζωή το «άξιον εστί» της συμπαντικής δημιουργίας.
Ολόκληρος ο πρόλογος του βιβλίου από την Μαρία Τζάνη – πατήστε εδώ
STARISSE Trailer (εκδόσεις πηγή)
STARISSE Ένα ανατρεπτικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας με φιλοσοφικές και επιστημονικές προεκτάσεις
Το «Starisse» είναι μια ιστορία δύο συγγραφέων, εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία. Περιγράφει ένα διαστημικό ταξίδι αναζήτησης ενός νέου πλανήτη – κάτι ιδιαίτερα σημαντικό και σύγχρονο στην εποχή μας. Αυτό όμως που κάνει το συγκεκριμένο κείμενο να διαφέρει από όμοιες ιστορίες φανταστικών ταξιδιών στο διάστημα, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι συγγραφείς, εντέχνως, δένουν τη μυθιστορηματική πλευρά του έργου τους με επιστήμη κι ανώτερη φιλοσοφία. Μέσα από τη εξέλιξη της ιστορίας, μέσα από συμβολισμούς και μυστήριο ο αναγνώστης θα διακρίνει ένα κρυμμένο μοτίβο, πίσω από τις λέξεις, που μαρτυρά την ύπαρξη επιπέδων ανάγνωσης του κειμένου.
Το κείμενο φέρει προλόγηση ενός σημαίνοντος ακαδημαϊκού προσώπου από το χώρο της Παιδείας. Η γνωστή για τις απόψεις της καθηγήτρια ΕΚΠΑ, κα Μαρία Τζάνη, προϊδεάζει τον αναγνώστη με τα σχόλια της κι αφήνει δυνατές εντυπώσεις για το περιεχόμενο του έργου, κάτι που διαπιστώσαμε κι εμείς! Με ιδιαίτερη τιμή αποφασίσαμε να αφιερώσουμε χρόνο, αλλά και χώρο σε αυτή την προσπάθεια, όχι γιατί απλά πρόκειται για ένα αξιόλογο έργο. Βιβλία παρόμοια γράφονται συνεχώς. Το συγκεκριμένο, όμως, θεωρούμε πως θα έχει μεγάλη αναγνώριση, καθότι σπάνια Έλληνες συγγραφείς κατορθώνουν με επιτυχία να ανταγωνιστούν μεγαθήρια της επιστημονικής φαντασίας από το εξωτερικό. Η πιο σπουδαία, ωστόσο, διάσταση του έργου δεν είναι ούτε η ιστορία σαν εξέλιξη, ούτε καν ο παραλληλισμός με την ελληνική μυθολογία, ή οι κώδικες και το μυστήριο, που κρατούν τον αναγνώστη σε εγρήγορση. Είναι για αυτό που θεωρούμε πως το εν λόγω έργο θα απασχολήσει στο μέλλον σοβαρά, ίσως και σε παγκόσμιο επίπεδο, την επιστημονική κοινότητα!
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα, το περιεχόμενο του οποίου τοποθετείται στο άμεσο μέλλον. Διαθέτει κρυμμένα μηνύματα, φιλοσοφικές προεκτάσεις, οραματισμό για την εξέλιξη της ανθρωπότητας, αλλά ταυτόχρονα θέτει και προβληματισμούς στον αναγνώστη αναφορικά με την ιστορία του πολιτισμού και τις ρίζες του, μέσα από τις μυθολογίες των λαών και ειδικά των Ελλήνων!
Διαθέτει εξαιρετική πλοκή και φαντασία, που τα μεγιστοποιούν, τόσο ο χώρος / χρόνος, που λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα και τα δρώμενα, όσο και το «απροσδόκητο» για τον αναγνώστη αυτών των γεγονότων και των ηρώων της ιστορίας. Είναι για αυτό που εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει κι ένα εξαιρετικό σενάριο για τη μεγάλη ή τη μικρή οθόνη.
Το μυθιστόρημα, αν και κατατάσσεται στην επιστημονική φαντασία, θα έλεγε κανείς πως είναι περισσότερο επιστήμη, παρά καθαρή φαντασία. Στην πλοκή γίνονται νύξεις στα διαστημικά ταξίδια, στην έννοια του Χρόνου, στην ελληνική μυθολογία, στη δομή του διαστήματος, κλπ, ενώ το ίδιο το μυθιστόρημα διαθέτει επίπεδα ανάγνωσης. Απευθύνεται τόσο σε ένα κοινό αναγνώστη που θα περάσει ευχάριστα το χρόνο του διαβάζοντας μια συναρπαστική ιστορία, όσο και στον «ψαγμένο» αναγνώστη, που θα αναζητήσει μέσα σε αυτό κώδικες και μυστήρια, μέσα από συμβολισμούς και μεταφορές.
Στον τομέα της επιστήμης προσφέρει οραματισμό κι έμπνευση για το μέλλον. Στην Λογοτεχνία οριοθετεί ένα νέο είδος γραφής, που συνδυάζει τέχνη, λόγο κι επιστήμη σε ένα δημιουργικό αποτέλεσμα επιπέδων, που τρόπον τινά εμπεριέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που το καθιστούν best seller: συναρπαστική πλοκή, μυστήριο, έρωτα, πόλεμο, επιστημονικά δεδομένα, κώδικες, μεταφορές, flash-back, ταξίδι στη φαντασία κι οραματισμό, ταύτιση με τους ήρωες και τέλος, κάθαρση!
Το Starisse δεν είναι μόνο ένα συναρπαστικό λογοτέχνημα για τέρψη. Είναι κάτι σαν εγχειρίδιο φιλοσοφικού στοχασμού, που παραδίδει στον αναγνώστη μια καινοτόμα θέαση της μυθολογίας και θέτει ερωτήματα, όπως:
- Τι προοπτικές ανοίγονται για τον άνθρωπο, αν συνδυαστούν η ανώτερη Επιστήμη, Γνώση και Τέχνη με το αξιακό σύστημα της ελληνικής διανόησης;
- Τι συνέπειες έχει για την επιστημονική κοινότητα η έλλειψη ενός αξιακού συστήματος, όταν αναζητείται η Γνώση; Σε τι υστερεί και καταλήγει εκμεταλλευτής της ανθρώπινης φύσης;
- Πως ορίζεται ο Χρόνος και ποια είναι η επιστημονική του ερμηνεία;
- Αν μας δινόταν η ευκαιρία να συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο ταξίδι, σε ποιού το μέρος θα στεκόμασταν;
- Τι ακριβώς μας λένε τα ονόματα των ηρώων; Είναι ο Jason ένα τυχαίο όνομα ή μήπως, πέρα από Aργοναύτης μιας αποστολής, είναι ουσιαστικά ένας σύγχρονος θεραπευτής των ψυχικών μας παθών;
Το Starisse δεν είναι απλά ένα κοινό μυθιστόρημα…
Όπως ανέφεραν και οι συγγραφείς κατά την παρουσίαση του βιβλίου, το Starisse δεν είναι απλά ένα κοινό μυθιστόρημα, αλλά ταυτόχρονα και ένα εγχειρίδιο κωδικοποιημένης ή έντεχνα κρυμμένης γνώσης που απευθύνεται τόσο στον απλό αναγνώστη, όσο και σε έναν πιο «ψαγμένο» που θα κατά την ανάγνωση θα παρατηρήσει κάποια μοτίβα και θα θέσει στο εαυτό του μια σειρά από ερωτήματα, ωθούμενος ίσως και στην ενδογενή επιθυμία να μελετήσει το κείμενο σε επιπλέον αναγνώσεις, για να ανακαλύψει και άλλες πτυχές του, να φτάσει να παρατηρήσει τις αντιπαραβολές με την μυθολογία και να διδαχθεί και μέσα από αυτήν και την επιστήμη.Η γλώσσα γραφής είναι εύκολη και βατή, αλλά σίγουρα δεν είναι συνηθισμένη. Οι συγγραφείς, έχοντας σκόπιμα επιλέξει ένα προσωδιακό στυλ δεν αφηγούνται απλά μια ιστορία.
Οι επιλογές και οι τονισμοί των λέξεων συν-τονίζουν τον αναγνώστη και ενισχύουν απίστευτα την φαντασία του και του δίνουν την ευκαιρία να βιώσει στο έπακρο την εξέλιξη της ιστορίας σαν να ήταν παρών, να μπορέσει ενορατικά να την νιώσει στη φαντασία του, να ανέβει ένα – ένα τα σκαλοπάτια μιας πυραμιδικής δομής με στόχο την τελική θέαση της συνολικής εικόνας.
Παράλληλα να ταυτιστεί με τον εκάστοτε ήρωα, και σε κρίσιμες στιγμές δράσης να κληθεί να απαντήσει σε προσωπικά ερωτήματα ή να κρίνει ηθικά τη στάση των ηρώων και τις επιλογές τους.
Έτσι, έχει την ευκαιρία, όχι μόνο να περάσει καλά μέσα από μια ανάγνωση, αλλά να μάθει, να διδαχθεί πράγματα, να μελετήσει επιστήμη, φιλοσοφία, και παράλληλα μέσα από την όλη διαδικασία να έρθει αντιμέτωπος και με το βαθύτερο Εγώ του, να κάνει μια πρώτη προσπάθεια εξόδου από το πλατωνικό σπήλαιο της ψυχής του, και βέβαια ακολουθώντας την αριστοτελική υπόδειξη, μπορεί τελικά να οδηγηθεί στην Επίγνωση του κειμένου και τελικά στην Κάθαρση.
Σε ένα ακόμη επίπεδο, γιατί σίγουρα ο κάθε αναγνώστης θα ανακαλύψει κι άλλες πτυχές, ανάλογα με τα βιώματά τους και το πνευματικό του υπόβαθρο, όπως αναφέρεται και στις προλογίσεις του βιβλίου, το βιβλίο αυτό ξυπνά Μνήμες και προσκαλεί τον αναγνώστη να ανασύρει τη Γνώση που ήδη έχει μέσα του στην ουσία των λέξεων και να συμμετέχει σε ένα μυητικό ταξίδι στη Γνώση, στο Σύμπαν, στην Αρμονία, στο Φως.
Υπό αυτή την προοπτική, το βιβλίο απευθύνεται και σε κάθε λογής αδελφούς αναζητητές της χαμένης γνώσης, άτομα με ιδιαίτερες ανησυχίες και ταλέντα, που επιδιώκουν ακόμη και μέσα από προσωπικές θυσίες να φτάσουν στο βάθος της αλήθειας και να ξυπνήσουν Μνήμες, που υπάρχουν και στους ίδιους ατομικά, αλλά και σε συλλογικό επίπεδο για όλη την ανθρωπότητα.
Όσα και να γράψει κανείς δεν επαρκούν για να καλύψουν απόλυτα όλες τις πτυχές του βιβλίου. Σίγουρα κάτι παρόμοιο μάλλον δεν θα έχετε διαβάσει, αλλά σας το συστήνω ανεπιφύλακτα. Θα εκπλαγείτε ευχάριστα, θα ταξιδέψετε στα μονοπάτια της συμπαντικής Γνώσης, θα μάθετε πολλά, και σίγουρα θα γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας μέσα από αυτή την ανάγνωση.
Οι συγγραφείς έχουν ήδη στα σκαριά και τη συνέχεια του βιβλίου, ενώ ήδη, είναι σε επαφή με την κινηματογραφική βιομηχανία για να μας μαγέψουν και από την μεγάλη οθόνη…
Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, κριτικές, και το βίντεο της παρουσίασης του, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα των δημιουργών του: STARISSE
Δείτε βίντεο από την παρουσίαση του βιβλίου με συντονιστή τον δημοσιογράφο Στέφανο Μυτιληναίο του TRIBUNE:
Η έννοια του Χρόνου με μια άκρως ανατρεπτική θεώρηση…
Στο «μυθιστόρημα» Starisse, οι συγγραφείς ορίζουν και εξηγούν την έννοια του Χρόνου με μια άκρως ανατρεπτική θεώρηση στο χώρο των φυσικών επιστημών και χτίζουν πάνω σε αυτήν την εξέλιξη της ιστορίας. Ο Χρόνος, ορίζεται ως ένα υπερκόσμιο μέγεθος με σαφή υπόσταση, ως το δομικό συστατικό της Ύλης, ένα υποατομικό σωματίδιο με την ονομασία «Χρόνιο»!
Μέσα στο κείμενο διαβάζουμε πώς το Χρόνιο εισχωρεί στην διάσταση μας, προερχόμενο από άλλες διαστάσεις, με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή του φωτός και προσπαθώντας να εξισωθεί με το τρισδιάστατο περιβάλλον, αφενός επιβραδύνει σε ταχύτητες μικρότερες από αυτήν του φωτός κι αφετέρου σχηματίζει τα γνωστά κι άγνωστα υποατομικά σωματίδια της σύγχρονης Φυσικής, που ως τώρα μπορούμε να ανιχνεύσουμε. Η επιβράδυνση αυτή, από μία κυριολεκτικά φανταστική ταχύτητα για το σύμπαν μας, σε μία συμβατή για τα δεδομένα της φύσης μας, προξενεί μια χαοτική στρέβλωση του χωροχρόνου σε υποατομικό επίπεδο κι αυτός είναι ο κύριος λόγος της Δημιουργίας του Χρόνου, ή μάλλον της αντίληψης του από τα έμβια όντα.
Ο χρόνος στο μυθιστόρημα Starisse αποτυπώνεται και εφαρμόζεται στην καθημερινότητα των χαρακτήρων και κυρίως του βασικού ήρωα. Δεν είναι απλά μια έννοια της Φυσικής. Χρόνος είμαστε εμείς οι άνθρωποι, τα δέντρα, το χώμα, ο αέρας, ο πλανήτης κι ολόκληρο το γνωστό σύμπαν. Και δεν είμαστε μόνο φτιαγμένοι από σωματίδια χρονίων, αλλά τα σωματίδια που μας δημιουργούν έρχονται ακαριαία από άλλες διαστάσεις κι ακαριαία πάλι, πηγαίνουν πίσω σε αυτές. Είμαστε με άλλα λόγια ένα συνεχές αποτύπωμα που αφήνουν πίσω τους σωματίδια ανώτερων διαστάσεων, που ως εκ παραδρομής μπαίνουν τυχαία, σαν να κόβουν δρόμο, στην δικιά μας διάσταση και ταυτόχρονα την δημιουργούν. Αυτή η αποτύπωση, ή αν θέλετε, η αλλαγή πορείας των τηλεγόνων σωματιδίων είναι κι η αιτία ύπαρξης του τρισδιάστατου κόσμου.
Με την θεωρία των χρονίων στο μυθιστόρημα γίνεται κατανοητή κι η έννοια της βαρύτητας αφού αυτή είναι επίσης ένα από τα αντιληπτά αποτελέσματα της χωροχρονικής στρέβλωσης. Μια από τις εφαρμογές αυτής της παρατήρησης είναι και το ξεκίνημα της κατασκευής αντιβαρυτικών οχημάτων, ικανών να ελέγχουν τα χρόνια της ύλης του οχήματος, στην εξέλιξη της ιστορίας. Ίσως, τελικά, οι δυο συγγραφείς δεν προτείνουν απλά μια θεωρία, που εξυπηρετεί τους στόχους τους. Κάποτε, ο Arthur Clarke ζωντάνεψε τη φαντασία των τεχνικών της ΝΑΣΑ! Ίσως, τώρα, έφτασε η στιγμή η Επιστήμη κι η Φαντασία να ενωθούν με εγχειρίδιο χρήσης μια ιστορία, εμπνευσμένη από την κλασική λογοτεχνία.
Η έννοια του Χωροχρόνου αποκτά στο Starisse πλέον άλλες διαστάσεις, που ξεφεύγουν από τα στενά όρια του σύμπαντος κόσμου, καθώς αιώνες τώρα η επιστημονική κοινότητα έχει υποψιαστεί θεωρητικά τον χωροχρόνο, χωρίς όμως να μπορεί ουσιαστικά να τον αποδείξει! Με το χρόνιο – την πρόταση των δυο συγγραφέων, ίσως, η επιστημονική κοινότητα να έχει έρθει ένα βήμα πιο κοντά στη λύση των μυστηρίων του σύμπαντος Κόσμου.
Το χρόνιο, ως δομικό συστατικό της ύλης, είναι το δομικό συστατικό των πάντων, ακόμη και των συν-πάντων, όπως μας λένε οι δυο συγγραφείς. Ένα «εξωγήινο» υποσωματίδιο με την ικανότητα να διαπερνά το σύνολο των συμπάντων, ως μια ουσία με αναγκαιότητα κι αρμονία, μεταφέροντας σαν το νερό που κάνει κύκλο μέσα στη Φύση, τις εμπειρίες και τη Γνώση όλου του Υπέρ-Σύμπαντος Κόσμου, που τυχαία ή μοιραία ή ακόμη και με πρόθεση, επιβραδύνει για να εισέλθει στη δική μας διάσταση, ώστε να ορίσει… τόσο το χρόνο Μας, όσο και την ίδια την ύπαρξή της!
Στην άκρως εντυπωσιακή κι ανατρεπτική συνάμα εξέλιξη του μυθιστορήματος, ο κεντρικός ήρωας χρησιμοποιεί το χρόνιο ως υπερόπλο και σφραγίζει έτσι την αθανασία της νίκης του! Μέσα από το κείμενο, οι δυο συγγραφείς μας χαρίζουν ακόμη μια γεύση της καινοτόμας προσέγγισής τους για το Χρόνο, παρουσιάζοντας τις ιδέες τους, σαν δύο φυσικοί επιστήμονες, που εκθέτουν τις απόψεις τους σε ένα άρθρο επιστημονικού περιοδικού, πάντα βέβαια μέσα στα πλαίσια μιας φανταστικής ιστορίας. Είναι αυτή η διάσταση του έργου, που μας έκανε να χαρακτηρίσουμε το κείμενο όχι απλά μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, αλλά φαντασία με επιστημονικές προεκτάσεις!