Ο Neil deGrasse Tyson (Νιλ Ντεγκράς Τάισον), γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου του 1958 και είναι Αμερικανός αστροφυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας, καθηγητής και ερευνητής σε πολλά Αμερικανικά πανεπιστήμια, science communicator, φιλόσοφος, αρθρογράφος σε παγκόσμιας εμβέλειας επιστημονικά περιοδικά, διευθυντής στο πλανητάριο Hayden στο Rose Center for Earth and Space στη Νέα Υόρκη το οποίο είναι μέρος του Αμερικάνικου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας όπου ο Tyson ίδρυσε το Τμήμα Αστροφυσικής το 1997. Ο Tyson είναι επίσης ο τηλεοπτικός διάδοχος του Carl Sagan καθώς ανέλαβε την παρουσίαση της καινούργιας πλέον τηλεοπτικής επιστημονικής σειράς Cosmos: A Space Time Odyssey που ξεκίνησε να προβάλλεται το 2014 και του έχει απονεμηθεί το ύψιστο βραβείο της NASA Distinguished Public Service Medal, (Διακεκριμένο Μετάλλιο Δημόσιας Υπηρεσίας), το έτος 2004.
Και αυτά είναι μόνο μερικά από ένα τεράστιο στην κυριολεξία σύνολο έργων του Tyson που περιλαμβάνει δεκάδες ερευνητικές δημοσιεύσεις σπουδαίας επιστημονικής σημασίας, καθώς και δεκάδες εκδόσεις βιβλίων επιστημονικού αλλά και φιλοσοφικού περιεχομένου που αφορούν κυρίως το σύμπαν τις φυσικές επιστήμες, τον άνθρωπο και την ζωή.
Ο Neil deGrasse Tyson από το 1997 μέχρι και σήμερα είναι επίτιμος διδάκτωρ σε 18 πανεπιστήμια, έχει 7 παγκόσμιες τιμητικές διακρίσεις και 10 βραβεία, όπως για παράδειγμα βραβείο Επιστημονικής Συγγραφής, βραβείο Klopsteg Memorial, βραβείο Isaac Asimov, βραβείο Κοινής Ωφέλειας από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών, καθώς επίσης η Διεθνής Αστρονομική Ένωση έχει τιμητικά μετονομάσει τον αστεροειδή 1994ΚΑ με το όνομά του.
Αναφορές για την πλούσια πραγματικά καριέρα του θα βρείτε εδώ καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα του Tyson: www.haydenplanetarium.org/tyson/
The Poetry of Science – Neil deGrasse Tyson – Η Ποίηση της Επιστήμης
Το παρακάτω βίντεο είναι μια ιστορική συνάντηση – διάλεξη του Neil deGrasse Tyson με οικοδεσπότη τον επίσης διάσημο εξελικτικό βιολόγο και ακτιβιστή Richard Dawkins από το αμφιθέατρο του πανεπιστημίου Howard της Ουάσιγκτον, τον Σεπτέμβριο του 2010, με θέμα «Η Ποίηση της Επιστήμης» (The Poetry of Science). Η συζήτηση εξελίχθηκε μιλώντας για το πόσο σημαντικό είναι για τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν τα όρια των αισθήσεών τους και συζητώντας το ενδεχόμενο της ευφυούς ζωής στο σύμπαν. Το βίντεο περιέχει ενσωματωμένους ελληνικούς υπότιτλους και είναι διάρκειας μίας ώρας και δεκαεπτά λεπτών. Πραγματικά αξίζει να το δείτε…