Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Η ευρώπη γράφει ιστορία με την προσεδάφιση στον κομήτη 67p

Την Τετάρτη το πρωί (12 Νοεμβρίου 2014), το μητρικό μη επανδρωμένο ρομποτικό διαστημικό σκάφος «Ροζέτα» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που έχει ήδη πλησιάσει τον κομήτη – στόχο πρόκειται να απελευθερώσει το ρομποτικό σκάφος – εργαστήριο, Φιλέας (Philae) που θα επιχειρήσει να προσεδαφιστεί στον κομήτη 67p / Τσουριούμοφ / Γκερασιμένκο.

Η ευρώπη γράφει ιστορία με την προσεδάφιση στον κομήτη 67p

Η αποστολή, για την προετοιμασία της οποίας χρειάστηκαν δύο δεκαετίες, είναι δύσκολη και η έκβαση του παράτολμου εγχειρήματος είναι αβέβαιη. Η επιφάνεια του παγωμένου κομήτη, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου μισού δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας, δεν είναι καθόλου ομαλή και οι υπεύθυνοι της αποστολής (μετά από κοπιώδεις μαθηματικούς υπολογισμούς προσπάθησαν να διαλέξουν την λιγότερο δύσκολη λύση -την τοποθεσία «Αγκιλκία» – όμως η επιτυχία κάθε άλλο παρά διασφαλισμένη είναι.

Trailer: LANDING ON A COMET – The Rosetta Mission
Trailer: LANDING ON A COMET – The Rosetta Mission

Ο κομήτης 67p

Ο κομήτης φέρει το όνομα δύο ουκρανών αστρονόμων, οι οποίοι τον εντόπισαν για πρώτη φορά το 1969. Οι φωτογραφίες που έχει τραβήξει ως τώρα η «Ροζέτα», η οποία έφθασε στον 67Ρ/Τσουριούμοφ/Γκερασιμένκο στις 6 Αυγούστου φέτος, δείχνουν ότι ο κομήτης, συνολικού μήκους περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων, έχει περίεργο σχήμα, αποτελούμενος από δύο ξεχωριστούς «λοβούς» ενωμένους μεταξύ τους με ένα λεπτό «λαιμό».

Έχει πολύ σκούρο χρώμα, εκλύει αέρια και στην επιφάνειά είναι βραχώδεις. Γεγονός το οποίο ανησυχεί τους ειδικούς διότι καθιστά την προσεδάφιση ακόμη πιο δύσκολη υπόθεση.

Ο αποχωρισμός του βάρους 100 κιλών Φιλέα από το τριών τόνων σκάφος «Ροζέτα» (που είχε εκτοξευτεί το 2004) θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 το πρωί ώρα Ελλάδος της Τετάρτης και ενώ θα βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τον κομήτη.

Ο Φιλέας θα αρχίσει να κατεβαίνει αργά και, αν όλα πάνε καλά, η προσεδάφιση στον κομήτη 67Ρ θα γίνει μετά από επτά ώρες, δηλαδή στις 17:30 ώρα Ελλάδος. Το ραδιοσήμα που θα επιβεβαιώνει την επιτυχία, θα φθάσει στη Γη μετά από μισή ώρα.

Πενήντα εταιρείες από 14 ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, καθώς και προσωπικό 200 ατόμων, συνέβαλαν για να υλοποιηθεί η φιλόδοξη αποστολή. Η όλη επιχείρηση, που έχει κοστίσει ως τώρα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, κατευθύνεται από το κέντρο ελέγχου της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

Αν αποτύχει η πρώτη προσπάθεια, θα γίνει μια δεύτερη απόπειρα προσεδάφισης σε λίγες εβδομάδες. Οι μηχανικοί της αποστολής δίνουν 70% πιθανότητες επιτυχίας της αποστολής.

Η ESA θα προσφέρει «ζωντανή» διαδικτυακή κάλυψη του γεγονότος από το κέντρο ελέγχου της στο Ντάρμσταντ, στη διεύθυνση: http://new.livestream.com/esa/cometlanding

Πηγή:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟ Hellagen.gr

Η καταγραφή των άρθρων στο hellagen.gr είναι αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας με αφιλοκερδή σκοπό. H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται, (όπως επισημαίνεται στους όρους χρήσης), μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο και με την ένδειξη Hellagen.gr. Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιστημονικό κατεστημένο εξαφανίζει ευρήματα για να εμποδίσει αλλαγές στην επιστήμη

Επιστημονικό κατεστημένο εξαφανίζει ευρήματα για να εμποδίσει αλλαγές στην επιστήμη

Το 2009 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος Εκτόξευσε στο Διάστημα τον Δορυφόρο Planck για τη Μελέτη ...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x