Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Νέα ανακάλυψη εξωπλανήτη με μεγάλες πιθανότητες ζωής

Ανακαλύφθηκε νέος εξωπλανήτης από την ESO (Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο), που μέχρι τώρα και από τις τελευταίες ανακαλύψεις εξωπλανητών από τους αστρονόμους, έχει, τόσο την μεγαλύτερη πιθανότητα για στήριξη ζωής, όσο και την πιθανότητα της ύπαρξης εξωγήινης ζωής.

Νέα ανακάλυψη εξωπλανήτη με μεγάλες πιθανότητες ζωής

Πρόκειται για μια βραχώδη Υπερ-Γη (40% μεγαλύτερη από τη Γη), με όχι ακραίες θερμοκρασίες, που κινείται γύρω από ένα μικρό και αχνό ερυθρό άστρο, με μέγεθος το ένα πέμπτο του Ήλιου μας, σε απόσταση περίπου 40 ετών φωτός, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κήτους.

Ο νέος κάτοχος του τίτλου «το καλύτερο μέρος να ψάξει κανείς για ίχνη ζωής πέρα από το ηλιακό μας σύστημα».

Μάλιστα, ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι μέχρι σήμερα ίσως ο καλύτερος υποψήφιος πλανήτης για την ανίχνευση έμβιων όντων. Η ανακοίνωση εξάλλου του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) αναφέρει ότι ο νέος εξωπλανήτης είναι πιθανώς ο νέος κάτοχος του τίτλου «το καλύτερο μέρος να ψάξει κανείς για ίχνη ζωής πέρα από το ηλιακό μας σύστημα».

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αυστραλία, με επικεφαλής τον Jason Dittmann του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», πραγματοποίησαν την ανακάλυψη με τη βοήθεια των τηλεσκοπίων MEarth-South στην Αριζόνα και του ESO στη Χιλή.

Το παραπάνω διάγραμμα δείχνει τη θέση του κόκκινου αστέρα LHS 1140 στον αστερισμό του Κήτους. Το αστέρι είναι πολύ αχνό για να το παρατηρήσετε με ένα μικρό τηλεσκόπιο.

Οι αστρονόμοι υπολογίζουν την ηλικία του πλανήτη σε τουλάχιστον πέντε δισεκατομμύρια χρόνια. Συμπέραναν επίσης ότι έχει διάμετρο 1,4 φορές μεγαλύτερη από αυτήν της Γης, (σχεδόν 18.000 χιλιόμετρα), αλλά με μάζα περίπου επτά φορές μεγαλύτερη από αυτήν της Γης, και ως εκ τούτου, πολύ μεγαλύτερης πυκνότητας, που σημαίνει ότι ο εξωπλανήτης είναι κατά πάσα πιθανότητα βραχώδης με ένα πυκνό πυρήνα σιδήρου.

Αυτή η υπερ-Γη μπορεί να είναι έως τώρα ο καλύτερος υποψήφιος για μελλοντικές παρατηρήσεις και έρευνες. Δύο από τα ευρωπαϊκά μέλη της ομάδας, ο Xavier Delfosse και ο Xavier Bonfils τόσο στο CNRS αλλά και στο IPAG στη Γκρενόμπλ, συμπεραίνουν: «Το σύστημα LHS 1140 θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη πιο σημαντικός στόχος για το μέλλον από αυτόν του Proxima b ή του Trappist-1».

Οι παρατηρήσεις και οι έρευνες που θα ακολουθήσουν σύντομα με το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA / ESA Hubble θα είναι σε θέση να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για το LHS 1140b, καθώς επίσης και στο άμεσο μέλλον, με το νέο τηλεσκόπιο, της ESO, το E-ELT (Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο), είναι πολύ πιθανό να είμαστε σε θέση να κάνουμε λεπτομερείς παρατηρήσεις στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη LHS 1140b ο οποίος είναι μια εξαιρετική περίπτωση για τέτοιου είδους μελέτες.

Περισσότερες πληροφορίες:

Η έρευνα παρουσιάζεται σε ένα κείμενο με τίτλο «Μια εύκρατη βραχώδη υπερ-Γη που περιφέρεται γύρω από ένα κοντινό δροσερό αστέρι», από τον JA Dittmann, και κυκλοφορεί στο περιοδικό Nature στις 20 Απριλίου το 2017, (στα αγγλικά παρακάτω).

[real3dflipbook id=”2″]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟ Hellagen.gr

Η καταγραφή των άρθρων στο hellagen.gr είναι αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας με αφιλοκερδή σκοπό. H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται, (όπως επισημαίνεται στους όρους χρήσης), μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο και με την ένδειξη Hellagen.gr. Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύο ελληνικοί μικροδορυφόροι εκτοξεύονται στο Διάστημα

Δύο ελληνικοί μικροδορυφόροι εκτοξεύονται στο Διάστημα

Έπειτα από πολλές καθυστερήσεις, δύο ελληνικής κατασκευής μικροδορυφόροι, οι UPSat και DUTHSat, θα εκτοξευθούν στο …

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x