Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015 είχε εντοπισθεί μια «ανωμαλία» στα δεδομένα που προέρχονταν από τις συγκρούσεις σωματιδίων στον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων (LHC) του CERN, η οποία ουσιαστικά καταδείκνυε την ύπαρξη ενός νέου σωματιδίου που ίσως και να ανέτρεπε το «Καθιερωμένο Πρότυπο» της Φυσικής. Τελικά, στα μέσα του 2016 ανακοινώθηκε από το CERN πως δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη του νέου αυτού σωματιδίου X αλλά οι προσπάθειες συνεχίζονται παρά την παύση της δημοσιότητας για το θέμα αυτό.
Αναζητώντας το σωματίδιο X
Αν και η είδηση αυτή προξένησε, πριν σχεδόν 8 μήνες, μεγάλη απογοήτευση στον κόσμο των Φυσικών Επιστημών, και ξεχάστηκε αμέσως ο ενθουσιασμός και η προσδοκία για την αναζήτηση του σωματιδίου X, που ίσως να αποτελούσε την ανακάλυψη του αιώνα, η ομάδα ΕΛΛΩ επαναφέρει την είδηση αυτή με ένα καταπληκτικό video – ντοκιμαντέρ με όλες τις λεπτομέρειες για την αναζήτηση του σωματιδίου X.
(Η μετάφραση και απόδοση των υποτίτλων στα ελληνικά έγινε από την ομάδα ΕΛΛΩ).
Δείτε το video:
Αναζητώντας το σωματίδιο X (ελληνικοί υπότιτλοι)
Επειδή την ανωμαλία είχαν εντοπίσει και οι δύο μεγάλοι ανεξάρτητοι πειραματικοί ανιχνευτές ATLAS και CMS, οι επιστήμονες έλπιζαν πως πρόκειται για την «υπογραφή» ενός άγνωστου έως τώρα σωματιδίου, πιθανώς ένα πολύ βαρύτερο «ξαδερφάκι» του μποζονίου Χιγκς ή κάτι ακόμη πιο «εξωτικό» και σημαντικό, όπως το σωματίδιο της βαρύτητας ή κάποιο σωματίδιο s-particle (από την Θεωρία της Υπερσυμμετρίας).
Οι επιστήμονες έλπιζαν ότι θα άνοιγε ο δρόμος για νέες σημαντικές ανακαλύψεις πέρα από το λεγόμενο «Καθιερωμένο Πρότυπο» της Φυσικής, το οποίο έχει ζωή περίπου 40 ετών. Η προσδοκία για την αναζήτηση και επιβεβαίωση του σωματιδίου X σταμάτησε, αφού δεν μπόρεσαν τελικά να ξαναδούν το «ίχνος» του, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες. Η μία μόνο φορά που εντόπισαν μία υπερβολή στο γράφημα του ανιχνευτή δεν ήταν αρκετή να επιβεβαιώσει την ύπαρξη του σωματιδίου X. Μετά από πολλές αλλά μάταιες προσπάθειες να ανιχνεύσουν ξανά το «ίχνος» του, θεώρησαν απλά πως η παράξενη απεικόνιση στο γράφημα του ανιχνευτή θα πρέπει να είναι ένα υπολογιστικό – στατιστικό λάθος του συστήματος.
Mία εξαιρετικά απίθανη σύμπτωση
Το παράξενο όμως είναι πως και οι δύο ανιχνευτές του CERN, o ATLAS και o CMS είχαν αρχικά εντοπίσει και αναλύσει ως απεικόνιση σε γράφημα αυτήν την ανωμαλία που καταδείκνυε την ύπαρξη ενός νέου σωματιδίου και το ερώτημα που προκύπτει είναι, το πώς είναι δυνατόν δύο ανεξάρτητοι ανιχνευτές του CERN να κάνουν ένα τόσο σπάνιο στατιστικό λάθος ταυτόχρονα. Είναι μία εξαιρετικά απίθανη σύμπτωση. Μία αξιοσημείωτη σύμπτωση που ασχέτως με την αδυναμία των επιστημών να επιβεβαιώσουν το «ίχνος» του σωματιδίου X για μία έστω δεύτερη φορά, αφήνει πολλά ερωτηματικά στην επιστημονική κοινότητα.
Μπορεί τα ΜΜΕ να μην ασχολούνται άλλο με το θέμα αυτό, όμως πίσω στο CERN, το κυνήγι για νέα σωματίδια συνεχίζεται και η περίπτωση της αναζήτησης του σωματιδίου Χ πριν περίπου ένα χρόνο, πιστεύουμε πως δεν έχει τελειώσει ακόμα αλλά έπεται συνέχεια στο εγγύς μέλλον.
Ο εκπρόσωπος του πειράματος CMS Τιζιάνο Καμπορέζι ανέφερε: «Μόλις αρχίσαμε το κυνήγι. Μπορεί να έχουμε επιτυχία έως το τέλος αυτού του έτους ή μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, χωρίς πάντως να αποκλείεται ότι θα πάρει ακόμη περισσότερο χρόνο».
Και η γενική διευθύντρια του CERN, καθηγήτρια Φαμπιόλα Τζιανότι επισήμανε ότι «βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή του ταξιδιού».